September 21, 2023

*Kitchen & Garden moments in August

{Music: Velvet Ring (Big Thief cover) – Emily Zhang + Day – Lorenzo Travaglini}

Next to all the fresh fruits and vegetables I did a lot of baking throughout the month of August.

The basic recipe for the two cakes is the same, only that the blueberry cake had blueberries in them, and for the apple-cinnamon cake, you add cinnamon to  the dough and prepare the apples like this: Cut in small pieces and roast them in coconut oil until they get a bit softer and then add a little lemon juice, sugar (if you like) and cinnamon and some flour to make the consistence more creamy, but you should still see the separated apple pieces. It should not turn into a mush. Then add to the cake dough when the dough is already in the baking form.

The basic recipe of the cakes is:

• Blueberries or apples (like described above) or any other berries or fruits
that are preferred
• 5 eggs
• 1 pinch salt
• 250g flour (spelt or wheat)
• 200 g sugar (I usually use half or even less than half of the amount)
• 1 tsp baking powder
• 1/8 l water
• 1/8 l maize-germ oil

Separate the eggwhites from the yolks
and beat the egg whites until stiff. 
In another bowl beat the egg yolks
with sugar until creamy,
then add gradually water and oil,
baking powder, salt and flour.
Fold the egg white foam in the dough
and pour the whole mixture into a cake pan
lined with baking paper and add the
blueberries or apple mixture.
(Spread it evenly on the surface of the dough)
Bake for about 25 minutes in the baking oven 
at 180 degrees celsius. Every oven is a little 
different, mine is ready after 20 minutes, 
just do the toothpick test, to see if it is fully baked.

If you like, sprinkle the finished cake with powder sugar.

 Enjoy!

2 comments:

nina wippsteerts said...

Heute Nacht habe ich etwas wach gelegen und darüber nachgedacht, Apfelkuchen zu backen. Dann lese/schaue ich bei Dir den schönen Artikel und bei mir einen entsprechenden Kommentar... gleich setze ich Teig an. Dein Rezept schreibe ich mal ab und teste es. Danke Dir. Ich nutze iR auch lieber weniger Zucker.
Ich wollte Dir noch zu Deinem letzten Beitrag schreiben, den ich so schön und sehr mutig fand. Nacktheit ist etwas wunderbares. Und es hat nicht automatisch was mit Sex zu tun, wenn dann vor allem mit Freiheit und vielleicht Erotik. Und nackt im Wasser baden ist einfach toll. (Allerdings selten möglich)
Hab eine schöne Woche und ganz liebe Grüße
Nina

wideeyedtree said...

Liebe Nina! Ich hoffe, dein Kuchen wird so lecker wie meiner! Freut mich, dass das Rezept zur rechten Zeit kam! Und ganz besonders freue ich mich über deine Worte zu meinem letzten Blogeintrag, ich habe sehr, sehr lange überlegt, ob ich diese Bilder teilen soll. Die meisten dieser Art wird wohl nie jemand zu Gesicht bekommen, denn ich will nicht das falsche Publikum anlocken oder in eine Richtung damit gehen, die ich nicht bezwecken wollte, aber es ist für mich einfach ein Urgefühl, befreit von Kleidung zu sein, das ich nicht missen will und es gehört zu mir und damit wird es auch automatisch Teil meiner Fotografie. Ein ähnliche befreiendes Gefühl hat das nackt in den Schnee gehen nach der Sauna. Aber in eine öffentliche Sauna gehe ich auch nicht so gerne. Ich wünsche dir noch einen wunderbaren September!